Frezanje asfalta

Postupak hladnog glodanja tzv. frezanje asfalta koristi se za uklanjanje starih ili oštećenih slojeva posebno kada je potrebno zadržati postojeću niveletu ili kada je potrebno s obzirom na porast zahtjevnosti cestovnog prometa niveletu kolnika potrebno prilagoditi. Tehnologiju obrađivanja glodalicom također je moguće iskoristiti za ogrubljivanje površine kolnika na opasnim dionicama ili za izravnavanje neravnina.

Glodalice asfalta također se koriste u procesu vruće reciklaže kada se habajući sloj kolnika uklanja glodalicom dok se nosivi sloj obrađuje strojevima za vruću reciklažu.

 

Opis tehnologije

Tehnologije glodanja:
- glodanje konstantne debljine;
- glodanje prema definiranom poprečno nagibu;
- izravnavanje uzdužnihneravnina niveliranjem pomoću više točaka;
- glodanje prema užetu vodilici;
- glodanje prema laserskom senzoru;
- izravnavanje kolotraga korištenjem finog bubnja glodalice;
- glodanje lokalnih udarnihrupa;
- glodanje iskopa za komunalne infrastrukturne mreže;
- kompletno uklanjanje asfaltnih površina;
- glodanje habajućeg sloja u postupku vruće reciklaže.

Fino glodanje:
Fino glodanje se izvodi Wirtgenovom glodalicom sa specijalnim finim bubnjemkoji ima više šiljaka u odnosu na klasični bubanj. Standardni bubanjima 150 šiljaka,dok specijalni fini bubanj ima 300 šiljaka.
Zbog toga je širina žljebova znatno manja što obrađenu površinu nakon glodanja čini manje hrapavom.

 

 

 

Strojevi koji se koriste

 

 

Male glodalice

Wirtgen W100 CFi je kompaktna visokoučinkovita glodalica za asfalt s prednjom istovarnom trakom i mehaničkim pogonom bubnja za glodanje sa širinom glodanja od 1000 mm i dubinom od 0 –330 mm uz hlađenje vodom i maksimalnom snagom od 345 ks.
Maksimalnabrzina glodanja iznosi 0 –43 m/min (2,6 km/h), ovisno o dubini glodanja i sastavu materijala. Operativna težina glodalice iznosi 19 000 kg. Stroj je opremljen elektronskom regulacijom dubine glodanja i elektronskim senzorom poprečnog nagiba.

 

Velike glodalice

Velike glodalice:Wirtgen W200i je kompaktna visokoučinkovita glodalica za asfalt s prednjom istovarnom trakom i mehaničkim pogonom bubnja za glodanje sa širinom glodanja od 2000 do 2200 mm i dubinom glodanja od 0 – 330 mm uz hlađenje vodom i maksimalnom snagom od 610 ks.
Maksimalna brzina glodanja iznosi 0 – 85 m/min (5 km/h), ovisno o dubini glodanja i sastavu materijala. Operativna težina glodalice iznosi 27 750 kg.

Video

Galerija

PDF DOKUMENT

Skini brošuru